SIM-kortit ja kansainvälisyys – Näin pidät puhelinlaskusi kurissa


SIM-kortit ja muut sirukortit ovat osa jokapäiväistä elämäämme, mutta miten niiden käyttö sujuu ulkomailla? Monilla matkustusta harrastavilla on varmaankin kokemuksia siitä, että puhelinlasku saattaa epähuomiossa kasvaa yllättävän paljon reissussa ollessa. Tässä artikkelissa kerromme SIM-korttien käytöstä ulkomailla ja annamme vinkkejä siihen, miten pidät puhelinlaskusi kohtuullisina myös reissussa.

Miksi puhelinlasku kasvaa ulkomailla?

Ulkomailla, erityisesti EU-alueen ulkopuolella, suomalaisen matkapuhelinliittymän käyttö voi tulla hyvin kalliiksi, ja lasku voi kiivetä viikossa jopa tuhansiin euroihin. Laskua voivat kerryttää sekä tekstiviestit että nettisurffailu, joita suomalaiset ovat tottuneet käyttämään kotimaassaan ilman ylimääräisiä kustannuksia. Jo ennen matkalle lähtöä kannattaakin selvittää paikallisten operaattoreiden palveluhinnat ja pohtia, mikä olisi edullisin vaihtoehto puhelin käyttöön kohdemaassa matkan aikana.

Kansainvälinen SIM-kortti ja sen mahdollisuudet

Jos matkustat usein ja eri kohteissa, saattaa kansainvälinen SIM-kortti olla edullisin ja kätevin vaihtoehto. Esimerkiksi MySims2Go myy kansainvälisiä SIM-kortteja, joita voi käyttää jopa sadassa eri maassa. Vaikka maa vaihtuu, puhelinnumero pysyy samana eli voit reissata ympäri maailmaa ja olla kuitenkin tavoitettavissa samasta numerosta. Kansanvälisen SIM-kortin operaattorihinnat ovat edulliset ja datayhteys ilmainen eikä puhelujen ja tekstiviestien maksaanottamisesta tarvitse maksaa mitään.

Paikallinen SIM-kortti

Jos matkasi kestää pitkään, järkevin vaihtoehto saattaa olla paikallisen liittymän hankkiminen. Jotta puhelinlasku pysyisi budjetin rajoissa, kannattaa valita prepaid-liittymä. Sellaisen hankkiminen on monissa maissa todella helppoa, sillä niitä myydään erilaisissa kioskeissa ja lehtipisteissä. SIM-korttien käyttöön voi liittyä kuitenkin maakohtaisia rajoituksia, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa SIM-kortit on rakennettu puhelinten sisään. Pelkän SIM-kortin sijaan siellä tuleekin hankkia koko puhelin. Siellä taloudellisin vaihtoehto lieneekin hankkia edullinen matkapuhelinmalli, joita on onneksi vielä saatavilla ja jotka sopivat hyvin reissukäyttöön.

Sulje datayhteys

Jos päätät käyttää matkalla omaa puhelintasi ja suomalaista liittymääsi, kannattaa ennen matkaa laittaa datayhteys pois päältä. Näin vältyt kalliilta ulkomaanmaksuilta, jotka ovat seuraus datayhteyden käytöstä ulkomailla. Jos kuitenkin välttämättä tarvitset puhelimesi omaa datayhteyttä matkasi aikana, voit tiedustella operaattoriltasi mahdollisuutta saada tieto siirtojen hinnoista. Tällä tavalla pysyt kartalla kuluistasi eikä seuraavan kuukauden puhelinlasku yllätä.

Yhteydenpito viesteillä, ei soittamalla

Jos haluat matkan aikana pitää yhteyttä kotimaahan, kannattaa se tehdä mieluummin viestien välityksellä kuin soittamalla. Esimerkiksi WhatsApp toimii myös ulkomailla ja Skypen kautta soittaminen onnistuu ilmaiseksi. Näitä sovelluksia käyttämällä et maksa yksittäisistä viesteistä erikseen, vaan kuulumisten vaihto sujuu internetyhteyden hinnalla. Ulkomailla kannattaa myös vastata puhelimeen harkiten, sillä usein puhelun vastaanottaminen maksaa.

Ilmainen nettiyhteys

Monissa maissa on tarjolla ilmaisia Wi-Fi-yhteyksiä esimerkiksi hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Etsi siis lomakohteestasi Free Wi-Fi -merkintöjä ja valitse puhelimesi käyttöön ilmainen verkko. Maksullisten verkkojen hinnoissa voi olla suuria eroja, joten netin käytön kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana ulkomailla.

Tärkeät tiedot paperilla tai kuvina

Ennakoi ja ota jo ennen matkan alkamista kuvakaappaukset tai tulosteet matkalla tarvitsemistasi lentolipuista, reittitiedoista, kartoista ynnä muista. Puhelimeen kuvina tallennettujen tietojen käyttö ei maksa mitään etkä ole riippuvainen siitä, onko nettiä tarjolla vai ei. Tärkeimpien dokumenttien tulostaminen on aina järkevää, sillä puhelin voi mennä epäkuntoon tai siitä voi loppua tärkeällä hetkellä akku.

Ripeä toiminta varkaustilanteissa

Ulkomailla matkustaessa voi tapahtua kaikenlaista. Esimerkiksi taskuvarkaudet ovat yleisempiä muualla kuin tutussa ja turvallisessa kotimaassa. Jos puhelin katoaa tai se varastetaan, kannattaa toimia nopeasti. Kadonneen puhelimen liittymän voi yleensä sulkea oman operaattorin internetsivujen tai puhelinpalvelun kautta, ja varkaudesta kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti myös rikosilmoitus paikalliselle poliisille.